Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Το καλοκαίρι τέλειωσε, ώρα να οργανωθούμε!

Το καλοκαίρι ήρθε στο τέλος του! Ένα περίεργο συναίσθημα κατακλύζει τις καρδιές των δασκάλων, από τη μία στεναχώρια που οι καλοκαιρινές διακοπές τέλειωσαν, αλλά από την άλλη μεγάλος ενθουσιασμός και χαρά για τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει! Νέες εμπειρίες, νέες ιδέες και νέοι ίσως μαθητές θα ανανεώσουν τη σχολική μας καθημερινότητα.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που απασχολεί καθένα από εμάς με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι η οργάνωση της τάξης μας, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η οργάνωση της τάξης μας θα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα λειτουργική για μας και τα παιδιά μας, αλλά και να προσδίδει και έναν τόνο χαράς και αισιοδοξίας.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε ορισμένες ιδέες που ελπίζουμε να βελτιώσουν την σχολική σας καθημερινότητα.

1)      Βάλτε χρώμα στην τάξη σας!

Προσπαθήστε να βρείτε αφίσες, αυτοκόλλητα τοίχου ή αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε μια δική σας κατασκευή, ώστε να στολίσετε τους τοίχους της αίθουσάς σας. Όλοι ξέρουμε ότι οι δάσκαλοι είμαστε και λίγο ρακοσυλλέκτες, πάντα αποθηκεύουμε αντικείμενα με τη σκέψη: «Αυτό σίγουρα κάπου θα το χρησιμοποιήσω». Ήρθε η ώρα λοιπόν να βγάλουμε στην επιφάνεια όλα αυτά τα αντικείμενα και να τα χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

2)      Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!

Στην άκρη του πίνακα ή σε κάποιο άλλο σημείο μέσα στην τάξη που να είναι ορατό σε όλους φτιάξτε τη γωνιά του προγράμματος. Πρόκειται για μία πολύ εύκολη, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή κατασκευή που θα σας βοηθήσει στην καθημερινότητά σας. Αρχικά, χρειάζεται να εκτυπώσετε και να πλαστικοποιήσετε όλες τις μέρες της εβδομάδας, τους μήνες, τις εποχές, τους αριθμούς από το 1-31, καθώς και όλα τα μαθήματα, π.χ. Μαθηματικά, Γυμναστική, Μουσική, Γλώσσα κτλ. Κάθε μέρα ένας μαθητής σας θα πρέπει να αναλάβει να αλλάζει την ημερομηνία και το πρόγραμμα. Αν είστε εκπαιδευτικός σε μία από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα μπορούσατε να πλαστικοποιήσετε και τις εποχές του χρόνου και τα διάφορα καιρικά φαινόμενα π.χ. βροχή, ήλιος, συννεφιά, χιόνι κτλ., ώστε να χαρακτηρίζετε την κάθε εποχή ανάλογα με τον καιρό που έχει.

3)      Οργάνωση ομάδας

οι περισσότερες σύγχρονες τάξεις είναι χωρισμένες σε μικρές ομαδούλες. Πολλές φορές όμως τα παιδιά των ομάδων δημιουργούν προβλήματα και παρεξηγήσεις. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη φράση «Κυρία μου πήρε το μολύβι!» ή «Τα σκουπίδια στο πάτωμα δεν τα έκανα εγώ αλλά ο άλλος!». Σας έχουμε μία πολύ δημιουργική πρόταση για να μην υπάρχουν πλέον τέτοιου είδους παράπονα και παρεξηγήσεις! Προμηθεύστε την κάθε ομάδα σας με έναν μικρό κάδο σκουπιδιών, μία μολυβοθήκη και ένα κουτί αποθήκευσης. Όλα τα αντικείμενα της κάθε ομάδας θα πρέπει να είναι αποθηκευμένα και οργανωμένα σε αυτούς τους χώρους. Έτσι, δε θα έχουμε πια πεταμένα μολύβια, γόμες, κόλλες κτλ στο πάτωμα, αλλά ούτε και σκουπίδια, γιατί η κάθε ομάδα θα έχει το δικό της καλαθάκι, ώστε ο χώρος γύρω από τα γραφεία τους να παραμένει πάντα καθαρός. 

4)      Δημιουργική γωνιά

Επιλέξτε ένα σημείο της τάξης σας και δημιουργήστε μία όμορφη και ελκυστική γωνιά για τους μαθητές σας χρησιμοποιώντας υφάσματα, χαλιά, αρκουδάκια, δημιουργικά παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Τη γωνιά αυτή οι μαθητές σας μπορούν να τη χρησιμοποιούν όποτε έχουν ολοκληρώσει μία άσκηση και δεν έχουν με κάτι άλλο να ασχοληθούν, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες ομιλίες και φασαρίες όσο οι υπόλοιποι μαθητές μελετούν. Στη γωνιά αυτοί τα παιδιά θα μπορούσαν να διαβάζουν ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή και κόμικ, να λύνουν σταυρόλεξα και σπαζοκεφαλιές ή και να παίζουν κάποιο παιχνίδι που εσείς θα έχετε προετοιμάσει.

5)      Απαλλαγείτε από τα περιττά

Κάθε τάξη έχει περιττά πράγματα, τη γνωστή «σαβούρα». Προσπαθήστε να αφαιρέσετε από την τάξη όλα όσα δε χρησιμοποιείτε καθημερινά (παλιά βιβλία, περίσσια θρανία και καρέκλες, χάρτες, αφίσες, παλιά και χαλασμένα αντικείμενα,  τις παλιές κατασκευές που λυπάστε να πετάξετε, το κουτί με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια). Μόλις διώξετε τα περιττά αντικείμενα η τάξη σας θα φανεί πιο τακτική, μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχουν οι αποθήκες!

6) Οργανωθείτε χωρίς χρήματα

Για να έχετε οργανωμένο το υλικό σας θα χρειαστείτε ράφια, συρτάρια, θήκες και φακέλους, αλλά επειδή όλα αυτά κοστίζουν και δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμα στα σχολεία μπορείτε να φτιάξετε πανέμορφα και χρηστικά αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα κουτιά παπουτσιών μπορούν να γίνουν το "ντουλαπάκι" του κάθε παιδιού, οι κονσέρβες από παιδικές τροφές ή μπουκάλια κομμένα στη μέση μπορούν να γίνουν μολυβοθήκες, η πλαστική συσκευασία από το απορρυπαντικό των ρούχων μπορεί να κάνει θαύματα σαν δοχείο αποθήκευσης. Στη διαδικασία αυτή μπορείτε να εμπλέξετε και τα παιδιά για να οργανωθείτε δημιουργικά και οικολογικά!


Η οργάνωση μιας τάξης δεν είναι εύκολη υπόθεση, θέλει χρόνο και κόπο. Όμως μην ξεχνάτε ότι για το υπόλοιπο της χρονιάς αυτός ο χώρος θα είναι το δεύτερο σπίτι σας! Οπότε αφιερώστε όσο χρόνο χρειαστεί για να τον κάνετε όσο πιο όμορφο και ελκυστικό γίνεται για σας και τα παιδιά σας.

Από την εκπαιδευτικό Ειρήνη Καριωτάκη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου