Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Καλοκαιρινός φάκελος

                Έρχεται το καλοκαίρι! Σε λίγες μέρες τα σχολεία θα κλείσουν τις πόρτες τους και όλοι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες θα αποχαιρετίσουν τους μαθητές τους που για ένα χρόνο μοιράζονταν άλλοτε όμορφες και άλλοτε δύσκολες στιγμές. Αυτές τις μέρες μια μελαγχολία πλανιέται στην ατμόσφαιρα αλλά και ένα αίσθημα χαράς για όσα θα ακολουθήσουν.

                Τα παιδιά μας για τους επόμενους δυόμιση μήνες θα είναι μακριά από τα θρανία. Πολλά από αυτά θα βιώσουν νέες εμπειρίες, αλλά άλλα θα μείνουν κλεισμένα στο σπίτι μπροστά από μία τηλεόραση. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί δε θα πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό! Είναι στο χέρι μας και στη δική μας διάθεση να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά μας να περάσουν ένα όμορφο και δημιουργικό καλοκαίρι, ακόμα κι αν δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε κάπου διακοπές.
                Αρχικά, μπορούμε μαζί με τους μαθητές μας να φτιάξουμε τον φάκελο του καλοκαιριού. Σε κάθε παιδί δίνουμε έναν απλό μεγάλο φάκελο και ζητάμε από το καθένα να διαμορφώσει τον φάκελό του όπως εκείνο θέλει, με ζωγραφιές, με κολάζ ή όπως εκείνο επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε μαθητής αποκτά ενδιαφέρον τόσο για τον καλοκαιρινό του φάκελο όσο και για το περιεχόμενό του, διότι είναι κάτι που έφτιαξε μόνος του και είναι εντελώς προσωπικό.
                Στη συνέχεια είναι η δικής μας η σειρά να γεμίσουμε τους καλοκαιρινούς φακέλους των μαθητών μας με δραστηριότητες είτε αυτές είναι γνωστικές είτε καθαρά ψυχαγωγικές. Ανάλογα πάντα με την ηλικία των μαθητών μας, μπορούμε να επιλέξουμε φωτοτυπίες που να αφορούν στα ήδη διδαγμένα γνωστικά αντικείμενα (π.χ. γλώσσα, μαθηματικά), αλλά πάντα με μία διασκεδαστική πινελιά, όπως ζωγραφιές, κολάζ κτλ. Ακόμη, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στον καλοκαιρινό φάκελο σταυρόλεξα, σπαζοκεφαλιές, αλλά και οδηγίες για τρικ που θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι και ο,τιδήποτε πιστεύουμε ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία των μαθητών μας.
                Η αναζήτηση των δραστηριοτήτων είναι το πιο χρονοβόρο, αλλά και δημιουργικό κομμάτι της όλης διαδικασίας. Εντούτοις, να είστε σίγουροι ότι τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα, καθώς θα έχουν στη διάθεση τους υλικό για να απασχοληθούν όλο το καλοκαίρι. Μπορούν και τα ίδια τα παιδιά να εμπλακούν στην επιλογή των φωτοτυπιών τους, κάποιο μπορεί να θέλει περισσότερες ζωγραφιές ενώ άλλο να προτιμά τα μαθηματικά!  Όπως έχουν δείξει και σύγχρονες έρευνες, είναι πολύ κακό για τα παιδιά μας να πέφτουν σε αδράνεια τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι τους είναι πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοστούν στη νέα σχολική χρονιά. Επομένως, ας βοηθήσουμε όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί να διατηρήσουμε τα μυαλουδάκια των μαθητών μας ενεργά, ώστε η επόμενη χρονιά να είναι πιο καλή για όλους!!
Καλό και δημιουργικό καλοκαίρι σε όλους μας!!!















*Από την εκπαιδευτικό Ειρήνη Καριωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου