Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι μπαλονοπαρέες της ορθογραφίας!

Υπάρχουν κάποιες βασικές λέξεις που χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα από μικρούς και μεγάλους στο γραπτό λόγο. Αυτές τις λέξεις πρέπει να φροντίσουμε να τις γράφουν σωστά τα παιδιά από την πρώτη κιόλας τάξη του δημοτικού. 
Ένας τρόπος για να τις μάθουν τα παιδιά είναι οι μπαλονοπαρέες.



Πώς φτιάχνονται οι μπαλονοπαρέες

  1. Κόψτε μεγάλα χαρτόνια διαφορετικών χρωμάτων σε σχήμα μπαλονιού. Κάθε μπαλόνι αντιστοιχεί σε ένα φωνήεν που θα επιλέξετε εσείς. Κόψτε το φωνήεν αυτό σε χαρτί και κολλήστε το στη βάση κάθε μπαλονιού.
  2. Σε κάθε μπαλόνι γράψτε το βασικό λεξιλόγιο για το κάθε φωνήεν (βλέπε παρακάτω).
  3. Κολλήστε τις μπαλονοπαρέες σε κάποιο σημείο της τάξης σας. Μπορείτε να τις κολλάτε μία μία διδάσκοντας και δίνοντας για μελέτη στο σπίτι κάθε φορά στα παιδιά τις λέξεις που θα έχετε γράψει σε κάθε μπαλόνι.

                                               
                                               

Πώς χρησιμοποιούνται οι μπαλονοπαρέες


Δεν αρκεί να υπάρχουν οι μπαλονοπαρέες απλώς σε κάποιο σημείο της τάξης, πρέπει με κάποιο τρόπο να τραβήξετε την προσοχή των παιδιών πάνω τους. Παρακάτω προτείνουμε κάποιους τρόπους που εφαρμόσαμε εμείς στην τάξη, φυσικά μπορείτε κι εσείς με τα παιδιά να βρείτε τους δικούς σας τρόπους!
  1. Καλημέρα μπαλονοπαρέες!

Κάθε πρωί, αφού πούμε μεταξύ μας τις καλημέρες, καλημερίζουμε και τις μπαλονοπαρέες μας. Ένα παιδί κλείνει τα μάτια και διαλέγει στην τύχη μια από αυτές. Σε αυτήν μπορούμε να πούμε μια πιο ιδιαίτερη καλημέρα. Διαβάζουμε τις λέξεις της όλοι μαζί. Κάποια παιδιά μπορούν να φτιάξουν προτάσεις χρησιμοποιώντας τις λέξεις που είναι γραμμένες στο μπαλόνι. Εναλλακτικά μπορείτε να ψάξετε λέξεις από την ίδια οικογένεια με κάποια γραμμένη λέξη.
  1. Για θυμήσου!

Στην καθημερινή ορθογραφία μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να γράψουν όσες περισσότερες λέξεις από το μπαλόνι του ήτα (για παράδειγμα).
  1. Memory

Καλύψτε τις μπαλονοπαρέες, χωρίστε τα παιδιά σε ομάδες, δώστε τους μια μεγάλη κόλλα χαρτί ανά ομάδα στην οποία θα έχετε ζωγραφίσει τα μπαλόνια με μαρκαδόρους σε αντίστοιχα χρώματα και θέσεις με αυτές που τα έχετε κολλήσει στην τάξη. Για να δούμε τώρα… σε ποιο χρώμα αντιστοιχεί το κάθε γράμμα; ποια ομάδα θυμάται περισσότερες λέξεις; ο χρόνος ξεκινάει και οι νικητές θα πάρουν δώρο μπαλόνια!


   
  1. Μη ρωτάς, να κοιτάς!

Όταν τα παιδιά γράφουν δικά τους κείμενα σίγουρα ρωτούν πώς γράφεται η κάθε λέξη. Όταν μια από αυτές τις λέξεις είναι γραμμένη στα μπαλόνια, αντί να απαντήσετε μπορείτε να τους ζητάτε να ψάξουν μόνα τους την απάντηση κοιτώντας τις μπαλονοπαρέες.

Με αυτά και πολλά ακόμα παιχνιδάκια μπορείτε να αλληλεπιδράτε καθημερινά με τα μπαλόνια σας και την ορθογραφία! Δοκιμάστε το!

Βασικές λέξεις

Σας προτείνουμε κάποιες βασικές λέξεις που σίγουρα μπορείτε να εμπλουτίσετε μαζί με τους μαθητές σας. Για αρχή, προτείνουμε να φτιάξετε τις παρέες των εξής γραμμάτων:



Ήτα: ήλιος, ήταν, πήγα-πήρα, ήμουν, ήθελα, ήρθα, σήμερα
Ύψιλον: υπό…, υπέρ…, συν…, σκύλος-λύκος, γλυκό, ρύζι, ξύλο, χρυσό, δύο
Ωμέγα: εγώ-εδώ- ενώ, φωτιά, φως, ζώα, ζωή, ζωγραφιά, φωνή, τώρα-δώρα
Όμικρον γιώτα: οι πολλοί, ποιος-κάποιος, ανοίγω-άνοιξη, οικο…γένεια, κοιτάζω, κοιμάμαι
Έψιλον γιώτα: είπα-είχα-είδα, εκεί-εκείνος, θείος-θεία, χειμώνας, πρέπει, εικόνα, εμείς-εσείς
Άλφα γιώτα: και-ναι, είμαι-είσαι-είναι, παιδί-παίζω, ωραίο, καιρός-καλοκαίρι, παίρνω




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου